Tallers, activitats culturals i enogastronòmiques, projeccions… La 6a edició del Festival In-FCTA -el Festival de Cinema de la Terra Alta- tanca l’edició d’enguany amb un nou rècord d’assistència que reafirma la consolidació d’un projecte que no ha parat de créixer, fins i tot amb una pandèmia pel mig. Es tractava sens dubte d’un nou repte per a l’organització, que després de dos anys ha recuperat la presencialitat en el 100% de les activitats.
Entre les diferents activitats cal destacar, a més dels tallers impartits per professionals: el taller “El guió cinematogràfic” amb Sergi Pompermayer o la màster class sobre direcció audiovisual de la mà de Rafa Montesinos; la projecció de la premiada Alcarràs, el dimarts a la tarda, i la projecció de Toscana (ambdues fora de concurs), el dijous a la tarda, que va comptar a més amb la presència dels seus protagonistes, Malena Alterio i Francesc Orella.
D’altre banda, la Gala Lliurament de premis, ha comptat amb la presència dels participants i del jurat d’enguany, format perl’actriu Malena Alterio, els actors Francesc Orella i Canco Rodríguez, i la directora de càsting Déborah Borque, encarregats de fer l’entrega dels trofeus LoFato, dissenyats per Maite Puey. Els mestres de cerimònies, Jordi Díaz i Juli Fàbregas, han conduit una cloenda plena d’humor, música –amb la In-FCTA Band- i actuacions plàstiques i visuals.
A més, la prèvia de la gala ha estat acompanyada per la música del DJ terraltí Pau Boira i diverses opcions d’activitats enològiques, gastronòmiques i culturals dintre del recinte del Festival. Després de la Gala de Lliurament de Premis, l’actuació de l’Orkestra Kanalla, grup de versions, ens han regalat un tancament de luxe per a una edició molt especial.
Alt nivell dels curtmetratges
Enguany s’han visionat més de 250 curtmetratges, dels quals se n’han acabat projectant 7 de no professionals i 15 de professionals. Si bé és cert que no és l’any que s’han rebut més propostes, des de l’organització es destaca el nivell i la qualitat dels curts presentats, no només a la categoria professional.
Els curtmetratges guanyadors d’aquesta edició han estat, per categoria:
Secció Highland
● LoFato al Millor Curt per Berta, de Violetta Mariani
● Menció d’honor per Alba, de Jordi Sallén
● LoFato del Públic per Ring of farias, de Miquel Bladé
● Menció d’honor del Públic per El diablo que me persigue, d’Anna Guimerà
Secció HighlandPro
● LoFato al Millor Curt per Roberto, de Carmen Córdoba
● LoFato del Públic per Pocos, buenos y seguros, d’Ales Payà i Gorka Lasaosa
● LoFato Millor Actor per Kenai White, per Desviación típica
● LoFato Millor Actriu per Camila Gómez Duval, per Cliché!
● LoFato Millor Direcció per Pol Diggler, per Work it class!
Sobre els guanyadors per a ambdues categories, el propi director del Festival, Iván Massagué, en destaca la sensibilitat a l’hora d’explicar les històries, històries que parlen de persones. Sobre el curt guanyador, Roberto, de Carmen Córdoba, el jurat va exaltar la creativitat i la capacitat d’emocionar amb una intensitat aclaparadora.
Sobre In-FCTA
El Festival de Cinema de la Terra Alta, In-FCTA, neix a Bot (Terra Alta) l’any 2017 de la mà de l’actor Ivan Massagué, director del Festival, i de Sorolla’t, grup de dinamització local de Bot. Es tracta d’un festival que té el cinema com a eix central, però que es combina amb moltes altres expressions artístiques i culturals.
L’objectiu principal del Festival de Cinema de la Terra Alta és generar un projecte que promogui, difongui i potenciï l’art cinematogràfic en un format de qualitat i per a tothom, presentant i promocionant talents nacionals i internacionals, i combinant-lo amb altres arts escèniques, visuals, plàstiques o musicals, a la vegada que aprofita totes les oportunitats de la terra que l’acull, terra de vins i de gran producte. Un projecte que vol donar resposta a les necessitats, inquietuds i expectatives actuals, i que parteix de la coneixença de la gairebé inexistència de propostes culturals i artístiques d’aquesta índole a la comarca de la Terra Alta.